torsdag 3 februari 2011

Nattens fundering om våld

En sak tror jag vi får vara beredda på, och det är att om Mubarak är villig till politisk kompromiss uppstår en helt ny situation i Egypten. Eller Israel. Då försvinner inte endast de ekonomiska sanktioner som begränsat terroriststämplade Hamasregeringen, utan möjligheten till en bestående fred som grundar sig på att en genuin palestinsk folkvilja blir verklighet.

På Västbanken har USA utbildat en palestinsk säkerhetstrupp åt president Mahmoud Abbas i syfte att Israel ska släppa kontrollen över två städer. Tanken är att stärka den moderata palestinska linje som i längden också ska utgöra en motvikt mot Hamasregeringen på Gazaremsan.

Samtidigt pågår det en febril diplomatisk aktivitet i USA. Israels utrikesminister Tzipi Livni och president Mahmoud Abbas har diskuterat med Bush-administrationen och får fortsatt starkt stöd för sin moderata linje. Diskussionerna om den palestinska framtiden har fortsatt i FN-skrapan. Bland annat har utrikesminister Livni lyft fram frigivningen av den israeliska soldaten Gilad Shalit, vilket den finska presidenten Tarja Halonen har med ett finger i spelet. Då genom det finska ordförandeskapet i EU.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar